Demokratene-leder bidrar på russisk propagandakanal

To dager før stortingsvalget debuterer Demokratene-lederen Geir Ugland Jacobsen som skribent for det russiske propagandanettstedet RT. En annen artikkel på nettstedet kobler Senterpartiet vekst til en euroskeptisk trend, som inkluderer de nyautoritære regjeringene i Polen og Ungarn.

Geir Ugland Jacobsen, leder for Demokratene, har debutert som skribent på nettstedet til den russiske satelittkanalen RT. Innlegget ble publisert lørdag 11. september, altså to dager før stortingsvalget.

I innlegget sitt skriver Ugland Jacobsen at han går til valg for å hindre at ytringsfriheten og likheten for loven blir tatt fra oss. «Stolen from us by stealth», som det heter i den engelske teksten hans.

Ifølge Ugland Jacobsen lever vi under et regime som trenger selve selvoppholdelsesdriften vår til side, og som tvinger oss med makt til å være «gode», det vil si å ofre oss selv for å hjelpe andre. Noe som trolig sikter til migrasjon og å ta imot flyktninger og asylsøkere.

Alle som gir uttrykk for motstand mot dette, for eksempel ved å forsøke å ta opp at noen grupper står for en større del av kriminaliteten enn andre, risikerer å bli “stemplet som høyreekstremister” eller miste jobben. Kanskje gjør politikerne dette fordi de vet at det de holder på med, går imot selvoppholdelsesdriften til det tause flertallet, under Ugland Jacobsen.

Teksten sparker både mot «nyliberalismen», og mot EU som politikerne snikmelder oss inn i og som i tillegg til innvandring også har gitt oss høyere strømpriser.

Så langt teksten til Ugland Jacobsen, som ikke er spesielt overraskende fra lederen til et parti som har markert seg som motstandere av innvandring, EU og EØS. Geir Ugland Jacobsen er tidligere fylkesleder i Oslo FrP, der han markerte seg som forkjemper for at FrP skulle bli et nasjonalkonservativt parti og kom med uttalelser om at Donald Trump tapte valget på grunn av omfattende valgfusk. Han ble ekskludert i desember 2020, etter å ha trukket i tvil Siv Jensens egnethet som partileder og førstekandidat.

Men hvorfor har han valgt å gå til nettopp RT, som anses som en propagandakanal for Russland, med dette budskapet?

Jeg har ikke vært i kontakt med ham om dette, så inntil videre blir det spekulasjoner. Kanskje har han gått dit for å virke mer «internasjonal», kanskje har han blitt bedt om å skrive innlegget. Både Ugland Jacobsen og Demokratene har delt noen saker fra RT på Facebook-sidene sine i årenes løp, men ikke mange nok til at det kan kalles noen trend.

Det er derimot lettere å se hvorfor innlegget er nyttig sett fra RTs side. Det er et lite bidrag til å styrke fortellingen om europeiske eliter som ikke er på lag med folket de skal representere, og om RT og dermed Russland som en stemme for folket mot de samme elitene. En fortelling Geir Ugland Jacobsen altså gir sitt lille bidrag til.

På nettstedet til RT lenkes innlegget videre til en artikkel om «voksende euroskepsis» i Polen, Ungarn og Norge. Der blant annet Senterpartiets vekst det siste året blir omtalt som «emboldened by» det som skjer i Budapest og Warszawa.

Et selskap Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet nok setter stor pris på å bli plassert i.