Rødt-politiker gir tommel opp for det russiske parlamentsvalget

På russisk TV kalles Weber "ekspert fra Norge".
På russisk TV blir Weber omtalt som “ekspert fra Norge”.

Rødt-politikeren Hendrik Weber er tilbake i Russland, i forbindelse med parlamentsvalget. Til russiske medier omtaler han valget som velorganisert, og mer gjennomsiktig enn norske valg. I russiske medier blir Weber kalt “ekspert”.

Hendrik Weber er lokalpolitiker i Alver kommune. I tillegg er han leder for organisasjonen «Folkediplomati Norge». Siden 2016 har han foretatt minst syv reiser til den russisk-okkuperte Krimhalvøya, og minst fem til utbryterrepublikken Donetsk i Øst-Ukraina.

Weber har tilbrakt de siste dagene i Russland, der han har blitt intervjuet om det russiske parlamentsvalget. Til TV-kanalen Ren TV omtaler han valget som «gjennomsiktig» og «velorganisert», og bedre enn både Norge og USA når det kommer til valgobservasjon.

Weber sier også at OSSE har blitt invitert til å observere, men har takket nei.

På Facebookveggen til Weber ligger også et bilde av ham sammen med Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet,. Bildet ser ut til å ha blitt tatt under det siste besøket.

Under det russiske presidentvalget i 2018 var Weber valgobservatør på den okkuperte Krimhalvøya. Denne gangen omtaler russiske medier ham som “norsk ekspert”.

Både i Russland og i de russiskkontrollerte opprørsrepublikkene i Ukraina, Georgia og Moldova har man i flere år gjort bruk av ikke-anerkjente valgobservatører for å gi valgene der et skinn av legitimitet. Mange av disse har vært rekruttert fra høyreradikale europeiske partier, eller blant Kreml-vennlige politikere på venstresida. Det er ikke utenkelig at dette er viktigere i år enn det har vært før, siden OSSE har nektet å sende observatører etter at Russland satte begrensninger på antallet.

Ifølge nettstedet EUobserver har flere europeiske politikere og andre vært i Russland og gitt tommelen opp for valget. Blant dem er Gunnar Lindemann fra det høyreradikale tyske partiet AfD, flere politikere fra Marine Le Pens parti Rassemblent National, og den trakasseringsdømte finske Kreml-propagandisten og nettrollet Johan Bäckman. I likhet med Weber, blir de ikke omtalt som valgobservatører, men som “eksperter”.

Siden 2017 har Weber også besøkt Krimhalvøya som leder for organisasjonen “Folkediplomati Norge”. Andre som har deltatt på disse turene inkluderer Assad-apologeten og Steigan.no-skribenten Eva Thomassen. Reisene har fått solid omtale i russiske medier, der “Folkediplomati Norge” har blitt omtalt som en offisiell, norsk delegasjon. For to år siden mottok Weber en utmerkelse i den russiske ambassaden i Oslo.

Weber har har også blitt avbildet sammen med medlemmer av den nasjonalistiske motorsykkelgjengen “Nattulvene”, som bidro under okkupasjonen av Krimhalvøya.

I Norge har Weber bidratt med artikler til Steigan.no, og blitt intervjuet på Hanne Nabintu Herlands nettsted The Herland Report.

Partiet Rødt har tidligere understreket at Weber ikke representerer partiets syn på Krimhalvøyas status.

(For mer om “valgobservatører” og “eksperter” ved dette og andre valg, se https://www.epde.org/en/ )