Hendrik Weber møtte krymtatarsk “jord-tyv”

Bildet over viser den tidligere Rødt-politikeren Hendrik Weber under ett av sine mange besøk på den russiskokkuperte Krym-halvøya. Trolig er det tatt i april 2018, da Weber og Folkediplomati Norge traff representanter for organisasjonen Kyrym Birligi.

Kyrym Birligi ble startet opp i 2014 etter den russiske okkupasjonen, i samarbeid med okkupantene og de nye myndighetene på halvøya. Den anses som et forsøk på å erstatte krymtatar-organisasjonen Mejlis, som ble forbudt i 2016.

Ved siden av Weber sitter Seytumer Nimetullajev. Han er en av lederne for Kyrym Birligi, og tidligere ordfører i Henitsjesk i Kherson-regionen på det ukrainske fastlandet.

Ifølge ukrainske medier har Nimetullajev vært ansvarlig for tyveri av jordbruksland fra bønder i Henitsjesk, som har vært okkupert av russiske styrker siden invasjonen begynte 24. februar.

11. april i år dukket væpnede tsjetsjenske soldater opp på eiendommen til jordbruksselskapet Agrospivruzhnost i Henitsjesk-området. De erklærte at jorda nå tilhørte dem, og at ledelsen ville bli halshugget hvis noe forsvant fra eiendommen. Arbeiderne fikk beskjed om å bli værende og fortsette med våronna, mens tsjetsjenerne begynte å selge korn fra lagrene.

Ifølge ledelsen i Agrospivruzhnost handlet tsjetsjenerne på ordre fra Seytumer Nimetullajev.

Nimetullajev er tidligere parlamentsmedlem for Viktor Janukovytsjs Regionparti, og var ordfører i Henitsjesk frem til 2014. Etter Maidan-revolusjonen rømte han til Krymhalvøya. Her skal han ha finansiert en paramilitær gruppe som bistod med okkupasjonen i mars 2014. Samme år var han med å starte opp Kyrym Birligi.  

Nimetullajev kom tilbake til Henitsjesk 24 april. Samme dag viste en russisk propagandakanal bilder av Nimetullajev i ferd med å «overbevise» lokalbefolkningen om at Russland var i ferd med å ta Mariupol, og snart kom til å ta Kharkiv og Kyiv.

Nimetullajev kalte også Henitsjesk-distriktet russisk territorium, og fortalte at han var tilbake for å hjelpe innbyggerne å finne ut hvordan de skulle leve under fremtidig russisk herredømme.

For tiden er han under etterforsking i Ukraina for ulovlig overtakelse av jordbruksland.

Det meste av Kherson-regionen har vært okkupert siden begynnelsen av mars. Ukrainske myndigheter har slått alarm om ulovlig «ekspropriering» av kornlagre, grønnsaker, jordbruksmaskiner og land i den fruktbare jordbruksregionen. Korn og jordbruksmaskiner har blitt tatt med til Russland, mens grønnsaker har blitt «eksportert» til den okkuperte Krymhalvøya.

Nimetullajev er krymtatar, men tilhører det lille mindretallet som har støttet okkupasjonen.

Krymtatarene har mer enn 800 år lange røtter på halvøya, og styrte den som eget khanat frem til 1700-tallet. I dag utgjør de bare 12 prosent av befolkningen.

Krymtatarene har vært mostandere av den russiske okkupasjonen av halvøya, og er i dag kraftig undertrykt. Blant annet har Mejlis blitt erklært som «ekstremistorganisasjon», og har vært forbudt siden 2016. Trolig henger dette sammen med at Mejlis boikottet den ulovlige folkeavstemningen i mai 2014.

I 2019 var representanter for Kyrym Birligi på besøk i Tsjekkia, der de blant annet ble invitert til å møte landets prorussiske president Milos Zeman. Møtet ble kritisert av krymtatarer og ukrainske myndigheter som en indirekte anerkjennelse av okkupasjonen.

(Presisering: Møtet med Weber fant sted i april 2018, altså før Nimetullajev vendte tilbake til Henitsjesk sammen med de russiske okkupantene.)