Om å “gjerne ville dø” av vaksine

Da har TV2-journalisten Linn Wiik fått den tvilsomme gleden å bli omtalt både av konspirasjonsnettstedet Infowars og satelittkanalen RT.

I en kommentar publisert 14. mars skrev Linn Wiik at hun gjerne døde av AstraZeneca-vaksinen. Med dette mente hun selvsagt at med tanke på at bare 30 personer av fem millioner hadde fått blodpropp, og at vi stadig tar sjansen på å ta medisiner som kan ha bivirkninger, så var det verdt å delta i vaksineringskampanjen til tross for en liten risiko. Særlig så lenge det ikke var funnet noen beviselig sammenheng mellom vaksinen og blodpropp.

Et par dager senere ble saken plukket opp av Paul Joseph Watson fra konspirasjonsnettstedet Infowars, mest kjent som nettstedet til «konspirasjonskongen» Alex Jones. Watsons gjengivelse er ikke egentlig direkte feil, men oversetter Wiiks «jeg dør gjerne av AstraZeneca» til «I’d love to die». Som ikke er helt det samme. Og brukt til et spark til mainstream-journalister generelt.

Og nær sagt selvsagt ble saken også plukket opp på nettsidene til satellittkanalen RT. Der den ble viderekontekstualisert i økende bekymringer over AstraZeneca-vaksinen. Et tema som har fått stor oppmerksomhet hos RT, der man lenge har fremstilt den russiske Sputnik-vaksinen som den tryggeste og som den europeere flest ønsker å ta om de får mulighet.

Om ikke noe annet, viser dette det nære samspillet mellom RT og konspirasjonssfæren på nett.

Britiskfødte Paul Joseph Watson har flere ganger tidligere blitt sitert som kilde av RT. Han er sterkt islamfiendtlig, og har vært kandidat for partiet UKIP. Han har også markert seg som kritiker av koronatiltak. I Norge har han blitt viderepublisert av Derimot.no og Steigan.no.