Min favoritt-konspirasjonsteoretiker?

Hans Gaarder har gått bort, og jeg må innrømme at jeg synes det er trist. For mens jeg bare traff Gaarder ved noen anledninger, var det på en snodig måte egentlig alltid hyggelig å støte på ham. Han var som regel glad, entusiastisk og helt uten filtre når det gjaldt å fortelle om oppfatningene sine om verden. Uansett hvor vanvittige de fremstod for folk flest.

Som en av drivkreftene i Nyhetsspeilet, var Gaarder ansiktet utad for den første store bølgen av norske konspirasjonsteorier på nett. Mange husker ham kanskje fra Trygdekontoret, der han fortalte et måpende TV-publikum om hvordan Lady Gaga var tilknyttet Illuminati og involvert i satanisme og menneskeofring. Litt mer ubehagelig var de gangene media trådte feil, og intervjuet ham på fullt alvor om vaksiner eller bilderbergerkonferanser i et forsøk på å lage «balanse».

Gaarder var vaksinemotstander og hadde sine egne ideer om sykdom, helse og legevitenskap. Og det som gjør dødsfallet tragisk og opprørende, er at dødsårsaken ifølge lokalavisa er korona. En farlig sykdom han i likhet med mange andre i miljøet benektet. Nylig holdt han et arrangement på eiendommen sin, der flere andre kan ha blitt smittet.

Gaarder holdt seg stort sett for god for den antisemittismen som ellers florerte på Nyhetsspeilet. Riktig nok med det litt særegne argumentet at jødiske ledere i virkeligheten var agenter for Vatikanet og jesuittene, og at jøder dermed var like manipulert som alle andre. For ham var det den katolske kirken som var skurkene, sammen med Illuminati, utenomjordiske vesener som det for lengst var opprettet kontakt med, og hemmelige satankulter. Jeg kommer aldri til å glemme foredraget hans på Unityhuset i Oslo, der han hevdet at det foregikk et utvekslingsprogram mellom amerikansk luftforsvar og andre planeter og at tidsreiser alt var en realitet. Som bevis for det første viste han fram et bilde av en utenomjordisk som for tiden jobbet i det amerikanske luftforsvaret. Pent antrukket, med skjorte og slips.

Gaarder var heller ikke med på den dreiningen mange i det «elleville» konspirasjonslandskapet gjorde midt på 2010-tallet, bort fra chemtrails og UFO og over mot innvandringsmotstand og et pågående «folkemord på hvite». Og gjorde karriere på denne måten. Svenske Red Ice Creations gikk for eksempel denne veien, og ble på den måten et nav i internasjonal alt-right.  Andre ble propagandister. Men ikke Hans Gaarder.

Grunnen til dette var kanskje at Gaarder alltid fremstod som en som faktisk trodde på dette, ikke en som var ute etter suksess og berømmelse. Han ønsket å opplyse folk. Og han forsøkte heller aldri å pakke inn ideene sine i at han «bare stilte spørsmål», slik mange liker å gjøre.

Er det ett ord jeg vil oppsummere Hans Gaarder med, er det harmløs. Særlig når man ser tilbake. Gaarders storhetstid var i 2010-2012. Nyhetsspeilet ble raskt utdatert av en uteblitt dommedag i 2012, og fikk også konkurranse av en ny «generasjon» konspirasjonsnettsteder med en forsiktigere og mindre ellevill tone, og et mye større nedslagsfelt. Donald Trump ble president i USA, konspirasjonsteorier ble tatt i bruk som propagandavåpen i flere land, og det ble mindre morsomt og relevant med UFOer, utenomjordiske vesener som jobbet i NASA eller satandyrking i Vatikanet. Å følge med på hva Gaarder og andre drev på med, ble noe man gjorde for moro skyld en gang i blant.

Jeg kommer faktisk til å savne ham. Og for alt det er verdt, går tankene mine til familien og vennene hans nå.