Den nordiske motstandsbevegelsen på amerikansk terrorliste?

Den Nordiske Motstandsbevegelsen kan snart havne på USAs liste over utenlandske terrororganisasjoner, sammen med rundt et dusin slike grupper.

Ved en snodig tilfeldighet har jeg to tekster ute i dag, samme dag som jeg fikk nyheten om DNM. Og det pussige er at alt dette på et vis henger sammen.

I forslaget fra kongressmedlemmet Elissa Slotkin blir de omtalt som en «anti-vestlig, transnasjonal organisasjon som står bak voldelige angrep, inkludert angrep på muslimer og venstreorienterte grupper». Mens alt dette er viktig, er det kanskje verdt å bite seg merke i det første. For i likhet med mange andre grupper aller ytterst til høyre, er DNM ikke minst motstandere av Vesten og da spesielt USA. De har en analyse der USA er styrt av krefter som vil destabilisere og ta kontroll over andre land, herunder Ukraina og Syria. Noe som nok har vært med å gjøre dem positivt innstilt til Putins Russland som selv har lansert seg som en motkraft mot denne typen «destabilisering».

DNM er også blant flere grupper som på et tidspunkt knyttet kontakt med Den russiske imperiebevegelsen, en russisk organisasjon som kombinerer tradisjonen fra De svarte hundre, en ortodoks-kristen, monarkistisk og antisemittisk organisasjon fra sen tsartid, med moderne rasisme.Når DRI for et par år siden ble plassert på amerikanske terrorgrupper, skyldes det nok ikke minst denne nettverksbyggingen.

Den russiske imperiebevegelsen har opprettet treningsleire i Russland der høyreekstreme fra mange land har fått trening, og bidratt med soldater til de russiskkontrollerte opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina. Flere har også blitt rekruttert av leiesoldatselskapet Wagner-gruppen, for å slåss i Syria og Libya.

Wagner-gruppen er strengt tatt et kallenavn på noe som hverken er en organisasjon eller et firma, men et nettverk av leverandører og underleverandører av alt fra stridstjeneste til våpenhandel og informasjonsinnhenting. Navnet «Wagner» henspiller på den offisielle grunnleggeren og lederen, den tidligere Spetsnaz-offiseren Dmitrij Utkin, som har en forkjærlighet for tysk kultur og tysk militærhistorie.

Nettstedet Bellingcat og andre som har sett nærmere på Wagner-gruppen, har imidlertid konkludert med at Utkin mest av alt er en frontfigur for det som i virkeligheten er finansiert og kontrollert av oligarken Jevgenij Prighozin. Prighozin er restauratør og forretningsmann og tilhører kretsen rundt Vladimir Putin. Han er kanskje mest kjent som eier av «trollfabrikken» Internet research Agency, som vakte internasjonal oppmerksomhet med å blande seg i det amerikanske valget i 2016 og i Brexit-avstemningen i Storbritannia. En rapport fra Free Russian Foundation fra 2020, har konkludert med at Prighozins virksomheter best kan betraktes som del av ett og samme kompleks.

Mens alle slike selskaper er motivert av profitt og på sitt vis avhengig av konflikter for å være sikret nye oppdrag, har Wagner-gruppen og andre Prighozin-tilknyttede selskaper tatt dette til et nytt nivå. I Libya har både Wagner-gruppen og Prighozin-selskaper innen PR og såkalt «politisk teknologi» ifølge en rapport fra Free Russia Foundation støttet flere sider, til dels mot hverandre. Etter alt å dømme for å hindre en av dem i å vinne en endelig seier. Og blant soldatene som har slåss der, finnes det også folk fra Den russiske imperiebevegelsen. De samme som har trent Den Nordiske Motstandsbevegelsen-medlemmer, og som allerede er på USAs liste over terrororganisasjoner.

1 comment

Comments are closed.