Ifølge NRK har både stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) og sønnen hans blitt drapstruet. Også andre familiemedlemmer har blitt trukket inn i truslene. Familien skulle forgiftes hvis ikke
Stensland gikk bort fra å innføre moms på alternativbehandling, noe han er tilhenger av i dag.
Jeg har egentlig ingen sterke meninger i momsdebatten. Og jeg er fullstendig klar over at hverken alternativbehandlere flest eller tilhengere av slik behandling støtter denne typen trusler.
Samtidig er det unektelig ting her som vekker gamle minner. Jeg begynte å skrive om konspirasjonsteorier omtrent samtidig med at Human-Etisk Forbund startet kampanjen “Ingen liker å bli lurt”, som var en kritikk og dokumentasjon av slik udokumentert behandling. En kampanje som utløste svært stygge reaksjoner, selv om man i ettertid kanskje kan se at en del gikk ganske langt også på skeptikersiden. Om enn på ingen måte like langt som enkelte alternative.
For det viste seg at det fantes en underskog av rasende, hatefulle alternative som ikke kviet seg for å beskylde motstandere for de groveste ting. Svindel. Legitimering av overgrep. Forsvar for voldtekt. Og pedofili. Ja, særlig pedofili, slik blant andre bloggeren Gunnar Tjomlid opplevde. Når de ikke skrev “erotiske noveller” om motstandere.
For flere var det også et visst overlapp med konspirasjonsteorier, noe det lenge har vært i deler av alternativmiljøet, et fenomen som også har blitt beskrevet av flere forskere. For det er ikke til å komme forbi at alternative og nyåndelige ideer ofte inngår i et “kultisk miljø” der tanker og forestillinger som er i opposisjon til det bestående møtes og låner av hverandre. For både åndelighet og konspirasjonskultur er for eksempel opptatt av skjulte mønstre og av å se gjennom illusjonene og våkne opp. Dermed kan for eksempel David Icke både snakke om vibrasjoner og høyere eksistensplan, og om hvordan verden blir styrt av en rase av øgler i menneskeham. Og bli ideolog for dem som angriper 5G-master i Storbritannia.
Trusselbrevet snakker også om “en krig mellom lys og mørke, mellom Gud og Satan”. Mens det er farlig å overtolke, er det vel dessverre nærliggende både å tolke dette som del av hvordan både konspirasjonsteoretikere og deler av det nyåndelige miljøet ser ut til å ha adoptert et verdensbilde delvis hentet fra karismatisk, amerikansk kristendom der onde ånder er en realitet. Noe jeg blant annet har hørt i samtaler med sentraleuropeiske høyreekstremister.
Og vi ser også at flere i dette miljøet i løpet av det siste året har omfavnet både Donald Trump og Qanon-forestillingene. Som kjent var en selvbestaltet “sjaman” en av anførerne for dem som stormet Capitol i Washington, DC nylig. Og også i Norge ser det ut til at samfunnskritikk, lys og kjærlighet blander seg med frustrasjon og sinne, og en stund til og med håpet om at den nå tidligere presidenten var en “lysarbeider” som skulle ordne opp.
Og nå altså trusler mot en stortingspolitiker.
For mer om det kultiske miljøet og forestillinger som finner sammen, går det selvsagt an å lese artikkelen min i Fri Tanke.